Výbor zastupitelstva pro média a komunikaci – návrh č.15 pro jednání zastupitelstva dne 22.4.2021

Důvodová zpráva:

Město Nové Strašecí v současné době vydává Novostrašecký měsíčník (NSM) coby obecní periodický tisk (více viz zákon č. 46/2000 Sb. – tiskový zákon, §§ 3; 4a; 11a), provozuje městské webové stránky a účet města na sociální síti Facebook. V případě měsíčníku je zřízena 3 členná redakční rada (Jan Bureš, Ludmila Faflíková, Ivana Rezková), která však spíše plní úlohu redakce. Absence běžně fungující redakční rady vede k tomu, že redaktorům odpovídajícím za obsah tiskoviny chybí zpětná vazba a alternativní náměty pro jejich práci.

Vydávání měsíčníku je vedle toho mimo kontrolu opozičních zastupitelů a veřejnosti, což je zvlášť důležité, neboť, a na to nezapomínejme, NSM je vydáván za veřejné peníze. Uvedený stav je z hlediska transparentního řízení města nevyhovující a dlouhodobě neudržitelný. Přesto v Novém Strašecí fungoval dlouhou dobu a dosud nedocházelo při vydávání NSM k větším konfliktům. Situace se však změnila s novým pravidlem pro přispěvatele, které představil místostarosta J. Bureš v březnovém vydání měsíčníku v článku Akci následuje reakce (viz přílohu 1). Nechme teď stranou, zda uvedené pravidlo podporuje vyvážený obsah NSM či se naopak jedná o administrativní zákrok, jež diskuzi omezuje. Podstatné je to, že nové opatření mělo být prodiskutováno se všemi zastupiteli, kteří hájí různé skupiny novostrašeckým občanů. V této otázce tak mohly být uplatněny i jiné pohledy na věc a další relevantní připomínky. Zřízení nového výboru zastupitelstva vytvoří pro podobné diskuze příhodný prostor. Navíc, veškeré výstupy budou nakonec projednány na plénu zastupitelstva, kde se k nim mohou vyjádřit zástupci veřejnosti.

V působnosti výboru pro média a komunikaci bude kromě jiného činnost související s fungováním standardní redakční rady periodického tisku, tedy zejména efektivní obousměrná komunikace mezi redakcí a výborem; členové výboru by se také měli zaměřit na aktualizaci Pravidel vydávání NSM a jeho Kodexu. Dalším důležitým úkolem bude vytvoření pravidel pro provoz facebookového účtu města a stanovení možností jeho pravidelné kontroly. Sociální sítě mají dnes pro mnohé uživatele větší význam a dopad než klasický tisk. Nynější náklad měsíčníku je 850 výtisků, městský facebook má přes 3 tisíce sledujících. Proto je zcela nemyslitelné, aby bylo toto městské médium spravováno bez jasně stanovených podmínek a otevřeného dialogu mezi správci účtu a zástupci města, to vše pod dohledem veřejnosti. Stejným způsobem by měly být průběžně hodnoceny webové stránky města s důrazem na jejich přehlednost a vypovídající hodnotu informací.

Postup při ustanovení nového orgánu zastupitelstva navrhujeme ve dvou krocích. Na jednání 22. 4. 2021 zřídit výbor samotný, a poté vyvolat jednání mezi všemi dotčenými stranami na personálním obsazení výboru. Doporučujeme, aby jednotlivé volební strany zdůraznily hledisko veřejné kontroly a část míst ve výboru vyhradily zástupcům novostrašecké veřejnosti, například lidem činným v různých spolcích či jinak aktivním v občanské společnosti.

K návrhu usnesení připojujeme článek z portálu Moderní obec (viz přílohu 2) věnovaný uvedené problematice, kde jsou uvedena možná konkrétní opatření. Jeho autorem je český politik, rozhlasový moderátor a poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí Ing. Mgr. Oldřich Kužílek.

Návrh na usnesení:

Zastupitelstvo města

  1.   s i   v y h r a z u j e

podle § 84 odst. 4 zákona o obcích pravomoci ve věci dohledu nad vydáváním obecního periodického tisku (Novostrašecký měsíčník) a provozováním dalších sdělovacích a komunikačních prostředků

2.   z ř i z u j e

výbor pro média a komunikaci

 

 

ČLÁNEK V NOVOSTRAŠECKÉM MĚSÍČNÍKU 3/2021

 

 

příloha: Jak vydávat dobrý radniční zpravodaj

Vedení radnice má svým občanům zajišťovat v souladu s místními předpoklady mimo jiné i podmínky pro získávání informací o činnosti a životě v obci. Pokud tak činí například pomocí tištěného periodika, pak z právních předpisů plyne povinnost poskytovat informace na základě rovného přístupu k informacím, tj. poskytovat všem skupinám obyvatel přiměřeně informace, které jsou pro ně důležité.

Vydávání periodika za veřejné prostředky a s veřejnou autoritou není jen jednostranný vztah předávání lichotivých či nepolemických informací občanům. Vynakládané prostředky a využití autority radnice (veřejného úřadu) opravňují občany i členy zastupitelstva (zejména opoziční) požadovat od tohoto nástroje zpětnou vazbu. To znamená mít možnost dozvídat se odpovědi na otázky, které by si sami představitelé obce nepoložili, přiměřenou možnost jim tyto dotazy aktivně klást a také předkládat ostatním občanům alternativní zprávy, názory a komentáře.

Bohužel naprosto převažuje stav, kdy periodika vydávaná za veřejné peníze poskytují informace jen z hlediska jedné skupiny obyvatel, reprezentované aktuálním politickým vedením obce. Zčásti jde o zneužití postavení a prostředků, zčásti též o bezradnost, jak korektně publikovat rovněž opoziční či alternativní názory. Pokud obec vydává periodikum, poskytuje mu záštitu své autority nebo v jakékoli míře přispívá z veřejných prostředků na jeho vydávání, je vhodné uplatnit následující doporučení:

REDAKČNÍ RADA

Vytvoření: Zastupitelstvo si vyhradí působnost dohledu nad vydáváním periodika a provozováním dalších sdělovacích prostředků, jako jsou například webové stránky obce. Zřídí redakční radu jako výbor zastupitelstva. Působnost v této oblasti výkonu samosprávy nemá být jen v rukou těch, o nichž se mají poskytovat objektivní informace.

Složení: Polovinu redakční rady mohou tvořit zvolení členové zastupitelstva, druhou polovinu další osoby se společenskou autoritou, nepodléhající vedení obce. Redakční rada má zahrnovat místním poměrům odpovídající názorovou různost.

Střet zájmů: Starosta a členové rady nemají být členy redakční rady. Měli by příznivý obraz získat svou činností, nikoli ovládáním informací o své činnosti.

Úkoly redakční rady: Redakční rada ve vztahu k redakci (dodavateli) ukládá a upřesňuje základní pravidla tvorby periodika, ne však detailní řešení. Pravidelně u každého čísla kontroluje jejich plnění (kontrola probíhá následně, redakční rada tedy přímo neschvaluje příspěvky ke zveřejnění).

REDAKCE

Redakci může tvořit profesionál nebo dobrovolník, uvolněný či neuvolněný člen zastupitelstva, tiskový mluvčí, pracovnice úřadu, vnější dodavatel anebo kombinace uvedeného. Protože jde o výkon samostatné působnosti, musí redakce respektovat právo občanů seznamovat se i s názory, které redakci či vedení obce osobně nelichotí nebo s nimiž nesouhlasí. Jediným soudcem mezi různými názory jsou voliči. Zveřejňovat polemiku či odlišné názory je třeba v rozsahu přiměřeném podle váhy jednotlivých názorů v místních poměrech.

VÝBĚR EXTERNÍHO DODAVATELE

Pokud funkci redakce plní vnější dodavatel, je nutno vždy uzavřít písemnou smlouvu, obsahující podrobná ustanovení, realizující pravidla pro objektivní šíření informací potřebných pro svobodné vytváření názorů, uvedená v Kodexu radničního periodika. Smlouva musí být veřejně přístupná. Její plnění pravidelně kontroluje kontrolní výbor – jak obsah z hlediska různorodosti názorů, tak jako dodávku každé jiné služby (přiměřená různorodost názorů se má posuzovat jako důležitá stránka kvality dodávky).

Pravidla vydávání periodika: Obec, redakční rada a redakce se řídí Kodexem radničního periodika, který upřesňuje tyto obecné zásady. Nikdo jiný než redakce a následně redakční rada by do obsahu periodika neměl zasahovat.

OLDŘICH KUŽÍLEK, Otevřená společnost, o. p. s.

KUŽÍLEK, Oldřich. Jak vydávat dobrý radniční zpravodaj [online]. Moderní obec [cit. 30. 3. 2021]. Dostupné z https://www.moderniobec.cz/jak-vydavat-dobry-radnicni-zpravodaj/