Předběžný souhlas s pořízením změny ÚP – zrušení zóny SZ – návrh č.11 do zastupitelstva dne 15.10.2020

Důvodová zpráva

Ve dnech 2. a 3. října proběhlo v Novém Strašecí historicky první místní referendum, ve kterém se občané vyjadřovali k otázkám souvisejícím s průmyslovou zónou Severozápad (lokalita na Mackově hoře). Území je ve stávajícím platném územním plánu, který nabyl platnosti a účinnosti dne 1. 1. 2018, určeno k zástavbě průmyslovými a skladovacími halami a stavbami. Občané odpověděli v platném referendu závazně na obě položené otázky. V první otázce souhlasili, aby zastupitelé podnikli veškeré právní kroky, které zabrání zastavění oblasti Mackova hora, v druhé projevili přání, aby byla Mackova hora nadále využívána jako oblast přírody a krajiny.

Závazným hlasováním v první otázce občané jasně definovali úkol zastupitelstvu změnit funkční využití ploch Z94, Z95 a Z111 na Mackově hoře. Závazným souhlasem s využíváním lokality jako plocha přírody a krajiny ve druhé otázce dali také zastupitelstvu jednoznačný mandát bezodkladně konat a začít pořizovat změnu územního plánu sídelního útvaru Nové Strašecí, ve které budou převedeny plochy Z94, Z95 a Z111 na nezastavitelné území.
Podle našeho názoru je třeba vůli občanů realizovat bez zbytečného odkladu a komplikací. Zajistit, aby oblast Mackovy hory byla nadále využívána jako plocha přírody a krajiny (pole, louky, lesy, rybníky aj.) je možné pouze změnou územního plánu sídelního útvaru Nové Strašecí výše uvedeným způsobem.
Nepovažujeme za vhodné, aby byly se zrušením zóny Severozápad v procesu pořizování změny územního plánu spojovány další (byť drobnější) změny týkající se jiných ploch. Abychom předešli komplikacím a zvýšeným rizikům, že budou i další dílčí změny předmětem připomínek a námitek, čímž budou celý proces zdržovat, navrhujeme, aby byla redefinice využití ploch Z94, Z95 a Z111 na Mackově hoře provedena v rámci pořízení třetí změny územního plánu Nové Strašecí samostatně.
Rovněž považujeme, z hlediska co nejlepšího respektování vůle občanů projevené v referendu, aby byla změna pořízena co nejdříve, tedy, aby pořizovatelem změny bylo město Nové Strašecí. Zastupitelstvo svým předběžným souhlasem na svém jednání 15. 10. 2020 vyjadřuje vůli změnu územního plánu pořídit a rada města může poté zahájit veškeré potřebné související kroky, jako například výběr pořizovatele, výběr architekta, konzultace s dotčenými orgány aj.
Na jednání výboru pro strategický rozvoj města, který se tématem zabýval 7. 10. 2020, již diskuze ohledně dalších kroků v návaznosti na výsledky referenda proběhla a většina přítomných zastupitelů se přikláněla k zahájení pořizování změny územního plánu již na dnešním jednání zastupitelstva.

Na základě analogického postupu při zahájení pořizování změny číslo 1 územního plánu sídelního útvaru Nové Strašecí je předkládán zastupitelstvu města návrh dalšího postupu:
změna územního plánu by byla pořizována z podnětu města,
lze předpokládat možnost využít pořízení tzv. „zkráceným postupem“ podle § 55 b) zákona č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů (stavební zákon),
a) „Klasický“ postup pořízení změny je delší. Při klasickém postupu musí ZM nejdříve schválit rozhodnutí o pořízení změny, rozhodnout, kdo bude pořizovat změnu, schválit zadání změny (pokud se nejedná o změny z podnětu města, musí ZM také rozhodnout, zda akceptuje podnět na změnu apod.).
b) Zkrácený postup pořízení změny – ZM rozhodne o pořízení změny a obsahu změny územního plánu, a to z vlastního podnětu, ale tomu musí předcházet činnosti pořizovatele, který připraví návrh obsahu změny (zjednodušeně lze hovořit o zadání změny) a projedná tento návrh obsahu změny s orgány podle požadavku § 55a odst. 2) písm. d) a e) stavebního zákona. Tím se zjistí, zda bude uplatněn požadavek např. na posouzení vlivu změny územního plánu na životní prostředí, nebo zda je potřeba předmětnou změnu územního plánu řešit ve variantách. Zastupitelstvu města je předložen návrh usnesení o předběžném souhlasu s realizací záměru pořízení změny Územního plánu Nové Strašecí,
v případě souhlasu by město zajistilo pořizovatele změny územního plánu na plochách Z94, Z95 a Z111 spočívající v redefinici jejich využití na nezastavitelné území/plochy přírody a krajiny dle platného územního plánu/ při jejím pořizování tzv. zkráceným způsobem, zajištěný pořizovatel by zpracoval a projednal obsah změny územního plánu s dotčenými orgány. Po zpracování a projednání obsahu změny územního plánu by došlo k předložení návrhu na pořízení citované změny územního plánu zastupitelstvu města k usnesení o pořízení změny územního plánu a obsahu této změny.

Aktuálně nelze předložit zastupitelstvu města návrh usnesení o schválení pořízení změny územního plánu. Před tímto aktem musí pořizovatel k uvažované změně územního plánu zajistit stanoviska příslušného orgánu ochrany přírody podle zákona o ochraně přírody a krajiny, a stanovisko krajského úřadu jako příslušného orgánu k navrhovanému obsahu změny územního plánu, ve kterém i s přihlédnutím ke stanovisku orgánu ochrany přírody uvede, zda má být návrh změny posuzován z hlediska vlivů na životní prostředí, případně stanoví podrobnější požadavky podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Bez zohlednění těchto stanovisek nelze o pořízení změny rozhodnout (odst. 3 § 55a stavebního zákona). Teprve až zastupitelstvo města v projednávané věci vydá předběžný souhlas, je relevantní zajistit pořizovatele a opatřit vyžadovaná stanoviska orgánu ochrany přírody a krajského úřadu, aby následně mohl být zastupitelstvu předložen návrh na rozhodnutí o pořízení předmětné změny územního plánu

Dle jednacího řádu zastupitelstva města Nové Strašecí, článku 4), odstavce 6) písmene c) uvádíme, že ekonomický dopad návrhu nelze nyní přesně vyčíslit, vyplyne z poptávkových či jiných výběrových řízení, kde předpokládáme následné výdaje ve stovkách tisíc Kč, nicméně až do konečného souhlasu zastupitelstva města se zahájením pořizování změny územního plánu sídelního útvaru Nové Strašecí budou výdaje na činnost pořizovatele související s přípravou návrhu na pořízení předmětné změny územního plánu v řádu několika málo desítek tisíc Kč.

Návrh na usnesení

Zastupitelstvo města:
I. předběžně schvaluje
realizaci záměru pořízení změny Územního plánu sídelního útvaru Nové Strašecí, která provede redefinici využití ploch Z94, Z95 a Z111 (průmyslová zóna „Severozápad“) v oblasti Mackova hora na nezastavitelné území. Pořizovatelem bude návrh na pořízení předmětné změny územního plánu předložen zastupitelstvu města k rozhodnutí o pořízení změny územního plánu a obsahu této změny

II. ukládá
radě města zahájit neprodleně kroky související s přípravou na pořízení změny územního plánu sídelního útvaru Nové Strašecí, především výběr pořizovatele, tak, aby jím zpracovaný návrh mohl být předložen zastupitelstvu města k schválení v prvním čtvrtletí roku 2021